Πως μαθαίνουν τα μωρά;

Γράφει o Νίκος Καρανταγλής Παιδίατρος Επιστημονικός Συνεργάτης Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Α. Π. Θ.

Τα βρέφη είναι εκπληκτικά!

 • Με το που γεννιούνται, αρχίζουν να μαθαίνουν για τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες τους.
 • Τα βρέφη μπορούν να ακούσουν και να δούνε αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και μπορούν να επικοινωνούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους στους άλλους.
 • Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους να μάθουν, παίζοντας μαζί τους.
 • Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σε ένα «δυνατό» ξεκίνημα στη ζωή του μωρού τους.

Τα βρέφη μπορούν να βλέπουν πρόσωπα και αντικείμενα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή των γονιών τους από φωνές άλλων. Μπορούν να βολευτούν με πολύ όμορφο τρόπο στην αγκαλιά των γονιών τους. Είναι εντυπωσιακό πως από τη γέννησή τους ήδη μας δείχνουν τις ανάγκες τους με το κλάμα, ενώ πολλές φορές ηρεμούν από μόνα τους.

Οι γονείς είναι οι  πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού

Οι πρώτες εμπειρίες του βρέφους έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον.  Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικές για την αύξηση και την ανάπτυξη του μωρού σας.  Η αύξηση του εγκεφάλου του επηρεάζεται  από τη φροντίδα και τις εμπειρίες που του παρέχονται.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως η στοργή και η φροντίδα συμβάλλουν ώστε τα εγκεφαλικά κύτταρα να συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους ώστε το βρέφος  να :

 • Αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά
 • Κατανοεί τις νέες πληροφορίες που δέχεται
 • Να αναπτύσσει ένα γερό σώμα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Χρησιμοποιείστε το πρόσωπο και τη φωνή σας

Τα βρέφη λατρεύουν να σας βλέπουν και να ακούν τη φωνή σας. Τα πρόσωπα με την ποικιλία εκφράσεων, έχουν για το μωρό  στην ουσία πιο μεγάλο ενδιαφέρον από ότι τα παιχνίδια. Περάστε χρόνο τραγουδώντας, μιλώντας και γελώντας στο μωρό. Παίξτε μαζί του αγγίζοντάς το,  κάντε του «κούκου-τζα», κάνετε διάφορους ήχους.

Κάνετε πράγματα εκ περιτροπής

Κάνετε ήχους, γκριμάτσες και κινήσεις που το βρέφος να μπορεί να μιμηθεί. Στη συνέχεια, μιμηθείτε εσείς πράγματα που κάνει το μωρό σας.
Ετσι μαθαίνουν να επικοινωνούν τα μωρά

Επαναλάβετε πράγματα ξανά και ξανά

Τα βρέφη χρειάζεται να «προπονηθούν» σε κάτι για να σιγουρευτούν για το πώς λειτουργεί. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά με το μωρό σας. Κάντε ένα παιχνίδι από επαναλαμβανόμενα πράγματα. Εκτός από την εκμάθηση για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, το μωρό σας θα μάθει τι να περιμένει από  ανθρώπους και καταστάσεις.

Διαβάστε του

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουν τα βρέφη  να μιλάνε είναι όταν τους διαβάζουν ή τους λένε ιστορίες.  Κάντε συνήθεια να διαβάζετε στο μωρό σας κάθε μέρα. Αυτή η συνήθεια θα βοηθήσει το μωρό σας να μαθαίνει νέα πράγματα και στο μέλλον. Δεδομένου ότι τα βρέφη κοιμούνται περισσότερο από ό, τι τα μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να εναλλάσσονται οι δραστηριότητες της μάθησης και της ανάπαυσης. Ο χρόνος της ανάπαυσης είναι για τα μωρά εξίσου σημαντικός όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ξύπνια. Όταν ξυπνήσουν , τα μωρά είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση αν βρίσκονται σε περιβάλλον ήρεμο και ήσυχο.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Το μωρό σας έχει διαφορετικό στυλ και προσωπικότητα από όλα τα άλλα μωρά. Είναι διασκεδαστικό να αναγνωρίσετε τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις ικανότητές του. Ανακαλύψτε πως αλληλεπιδρά σε πρόσωπα και καταστάσεις.

 • Σε ορισμένα βρέφη αρέσει η περισσότερη δραστηριότητα, ενώ άλλα προτιμούν λιγότερη.
 • Αλλα είναι πιο θορυβώδη στο γέλιο και το κλάμα τους, ενώ άλλα είναι πιο ήρεμα από τη φύση τους.

Όλα τα μωρά μας δείχνουν πότε έχουν βαρεθεί. Μερικοί τρόποι για να σας πούνε ότι ήρθε η ώρα για ύπνο, είναι:

 • Αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή
 • Γκρινιάζουν, κλαίνε ή φαίνονται κουρασμένα
 • Τρίβουν τα μάτια τους
 • Βήχουν ή φτύνουν

Φροντίστε τον εαυτό σας

Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα στο πρώτο έτος από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους. Αυτό θα πάρει πολύ από το χρόνο και την ενέργειά σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, ώστε  να δώσετε  στο παιδί σας τα καλύτερα δυνατά εφόδια στο ξεκίνημά του. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, θα  βοηθήσετε και το μωρό σας να αισθανθεί χαρά και ασφάλεια. Πρέπει να βρείτε το χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Όταν χρειαστείτε βοήθεια ή υποστήριξη, μη διστάσετε να το ζητήσετε από τους κοντινούς σας ανθρώπους. Αφού ξεκουραστείτε, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα είστε σε θέση να έχετε περισσότερο ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας.

Αλλοι που νοιάζονται και φροντίζουν το μωρό σας

Η ανάπτυξη ενός στενού δεσμό με τους γονείς και τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικός για τα βρέφη. Τα βοηθά να αναπτύξουν θετικές σχέσεις με τους γύρω τους.

 • Αφήνοντας άλλους ανθρώπους να κρατήσουν και να μιλήσουν στο μωρό σας όταν είστε γύρω, το βοηθά να μαθαίνει πώς να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους.
 • Όταν δε μπορείτε να είστε με το μωρό σας, το καλύτερο είναι να είναι να το φροντίζουν λίγα και έμπιστα άτομα, τα ίδια κάθε φορά. Το μωρό θα μάθει να προσμένει και να απολαμβάνει την παρέα και τη στοργή τους.
 • Αν αποφασίσετε να αφήσετε το μωρό σας με έναν συγγενή, φίλο, ή σε κάποιο επαγγελματικό φορέα παροχής φροντίδας παιδιών, καλό είναι να επισκεφθείτε και να μείνετε για λίγο τις πρώτες φορές που αφήνετε το μωρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανθείτε σίγουροι για την ασφαλή και στοργική φροντίδα που πρέπει να του παρέχεται.

Ένα «δυνατό» ξεκίνημα για την υπόλοιπη ζωή τους…

Τα βρέφη περνούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μαθαίνοντας να αισθάνονται σιγουριά μέσα από την αγάπη που τους δίνετε.

Αγάπη-που εκφράζεται με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους από εσάς-θα δώσει το παιδί σας τη φυσική δύναμη για την καταπολέμηση των ασθενειών, τη συναισθηματική δύναμη να αισθάνονται σίγουρα, και την ικανότητα να μαθαίνουν νέα πράγματα…

Scroll to Top