Παιδική παχυσαρκία: μια διεθνής επιδημία

Συγγραφείς
● Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου Καθηγήτρια
● Στυλιανή Γκίζα MSc, PhD
● Ελένη Κοτανίδου MSc, PhD
● Βασιλική-Ρεγγίνα Τσινοπούλου MSc, PhDc

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια διογκώνεται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών έχοντας υψηλό ποσοστό παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Επίσης, είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα γονέων ή κηδεμόνων με παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, υποεκτιμά τη βαρύτητα και τις συνέπειες του προβλήματος θεωρώντας ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές και η λύση του σίγουρα ξεκινά από την οικογένεια, τους γονείς ή τους κηδεμόνες που πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα.

Καθώς λοιπόν, το πρόβλημα αυτό καθίσταται μείζον για τη δημόσια Yγεία στη χώρα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να το εντάξει στις ενημερωτικές δράσεις του για τα προβλήματα της δημόσιας Yγείας που διοργανώνει εδώ και χρόνια. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Παιδιατρική  Εταιρεία Βορείου Ελλάδος για την επιστημονική συμβολή της και την συνεργασία στην προσπάθεια αυτή. Ξεκινούμε σήμερα με την ενημέρωση των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ελπίζοντας η δράση μας αυτή να συμβάλει στην ορθή επιστημονική διερεύνηση του σοβαρού αυτού προβλήματος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στη χώρα μας.

Νικόλαος Νίτσας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Παιδική παχυσαρκία

Scroll to Top